Leo Bormans reist de wereld rond als “Ambassador of Happiness & Quality of Life”. Hij is geluksonderzoeker, schrijver en inspirator. Hij heeft een Master in Talen & Wijsbegeerte en is auteur van de internationale bestseller “The World Book of Happiness”. Dat boek is vertaald in meer dan twaalf talen (o.a. Sloveens, Italiaans, Koreaans, Japans, Russisch, Chinees). Europees Voorzitter Herman Van Rompuy heeft het cadeau gedaan aan alle wereldleiders met de vraag “geluk en levenskwaliteit” ook op de politieke agenda te zetten.
Leo Bormans is Distinguished Lecturer aan de Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO) van de Erasmus Universiteit in Rotterdam (NL).
In 2017 opent hij in Nijmegen de grote wereldconferentie ‘Velo City 2017’ over leefbare en gelukkige steden. Hij wordt er geprogrammeerd als ‘one of the most inspiring contemporary speakers / een van de meest inspirerende hedendaagse sprekers’. Bij die gelegenheid ontmoet hij ook koning Willem-Alexander van Nederland.
Leo Bormans steunt ontwikkelingswerk (als Ambassadeur van de overkoepelende niet-gouvernementele organisatie TRIAS, voor kleine ondernemers in het zuiden), Vluchtelingenwerk Vlaanderen (met de jeugdroman Recht op Geluk), de stichting O Mundo voor het ontsluiten van wereldliteratuur bij kansarme kinderen (via Geluk voor Kinderen), de luisterpuntbibliotheek voor blinden en slechtzienden (met acht ingelezen boeken), Wablief – laagdrempelige lectuur voor mensen die moeilijkheden hebben met lezen in het Nederlands (via 20 wegen naar Geluk).
Leo Bormans was meer dan 20 jaar lang hoofdredacteur van de onderwijsbladen Klasse voor het Ministerie van Onderwijs in Brussel. Voor de overheid heeft hij al die tijd gewerkt aan actief burgerschap, communicatie, positief onderwijs en positieve journalistiek. Hij was actief bij Unesco en bij de stichting van Prinses Mathilde. Zijn initiatieven rond actief burgerschap hebben vele organisaties en beleidsmakers geïnspireerd. Hij steunt de internationale beweging voor “Happiness & Quality of Life” en is ambassadeur voor verschillende organisaties in Oost en West (o.a. de beweging “Action for Happiness” van Lord Richard Layard aan de London School of Economics en het idee Bruto Nationaal Geluk van de regering van Bhutan). Voor de eerste “International Happiness Day” van de Verenigde Naties in 2013 organiseerde hij samen met de VN, Bozar en de ambassade van Bhutan een groot evenement in Brussel.
Hij is een succesrijk spreker en adviseur van regeringen, managers, universiteiten, welzijnswerkers, leraren, organisaties enz over heel de wereld. Hij geeft workshops en lezingen voor kleine groepen en grote zalen. Hij organiseerde zelf verscheidene conferenties met experten in de positieve psychologie, o.a. Lord Richard Layard (UK), Dr. Robert Biswas-Diener (USA), Prof. Mihaly Csikszentmihalyi (USA) en Prof. Samuel Ho (China). Leo Bormans wordt uitgenodigd van Malta tot Bangkok en Canada, van Sofia tot Noorwegen, Finland en Mexico. Hi is een gewaardeerde keynote spreker op grote conferenties (o.a. “The World Conference Appreciative Inquiry 2012” en “The European Congress of Positive Psychology 2012”). Samen met Nobelprijswinnaar Kofi Annan sprak hij het groot jongerencongres Hope XXL toe, dat deels geïnspireerd is door “The World Book of Happiness”. Aan de Arabische Universiteit van Beiroet (Libanon) was hij in 2013 key-note speaker op het eerste congres over “positive thinking” in dit gebied. In 2014 was hij o.a. te gast op de Europese Conferentie van Positieve Psychologie in Amsterdam met een workshop over positieve interventies. In 2015 was hij o.a. keynote speaker op de conferentie van de Europese Hoop Barometer (Universiteit van Genève). In 2016 o.a. keynote speaker op het congres ‘Changing the future’ in Dubai voor 200 oncologen in het Midden-Oosten. Sindsdien spreekt hij op grote congressen en gespecialiseerde ontmoetingen (o.a. voor de Rechters in Amsterdam, de Rechters in Rotterdam, het team van de Nationale Coördinator voor Terrorismestrijding en Veiligheid in Den Haag, zorgverstrekkers, managers, onderwijsmensen, studenten, beleidsmakers enz.)
Hij besteedt bijzondere aandacht aan geluk en welbevinden voor iedereen, niet alleen de “happy few”. Daarom is hij betrokken bij gespecialiseerde workshops voor specifieke groepen (drugverslaafden, studenten, lerarenopleiding, actieve burgers, probleemjongeren, oudere mensen, mensen met mentale problemen, begeleiders in de palliatieve zorg enz.) Een laagdrempelig praktijkboek is “20 wegen naar geluk” met heldere stappenplannen, testjes en tips. Bij al zijn werken hoort een inspirerende doe-component om mensen in beweging te zetten (o.a. De Schatkist vol Geluk & De schatkist vol liefde). In het boek “Word Optimist” krijg je negen toetsstenen voor een positief leven.
Hij organiseert kleinschalige en grootschalige geluksinterventies (o.a. samen met dokters, welzijnswerkers en managers). Samen met de universiteit van Leuven voerde hij een breed wetenschappelijk onderzoek uit naar het effect van geluksinterventies. Daarvoor worden de concrete doe-tips gebruikt in de “Gelukskalender” , “De Schatkist vol Geluk” en “Een dagboek vol geluk”. Mede onder zijn impuls besliste de Belgische regering om geluk als indicator van levenskwaliteit mee op te nemen in het jaarverslag van de Nationale Bank.
Met warme kinderboeken spreekt hij ook kinderen en jongeren aan. De drie voorleesboeken “Geluk voor Kinderen” zijn gebouwd rond de 10 pijlers van geluk van The London School of Economics en de inzichten uit The World Book of Happiness / Hope / Love. Het spel “De Geluksvogels” bouwt daarop voort. Meer dan 40.000 gezinnen en scholen in Vlaanderen en Nederland gebruiken deze boeken. Meer dan 1600 leraren maken deel uit van een door hen zelf opgerichte facebookgroep waarin ze elke dag ervaringen rond het werken met deze boeken delen. Rond deze boeken lopen vele projecten in scholen, steden en gemeenten o.a. in Museum M (Leuven) en Fort Napoleon (Oostende).
Voor 10-15 jarigen is er de spannende jeugdroman “Recht op Geluk” over de Universele Rechten van elk kind.
Hij slaagde erin om een populaire talkshow op de Belgische televisie (“Reyers Laat”) en op de Nederlandse televisie (“De Wereld Draait Door”) voor twee minuten te laten “zwijgen”. Spraakmakende televisie en een opgemerkte oproep voor “stilte als kwaliteitsvolle aandacht”. Hij trad op in verschillende grote radio-en televisieprogramma’s (Télématin in Frankrijk, Apres tout c’est Vendredi in Canada enz.) en sprak op Ted X (The final proof: is the glass half full or half empty?). Voor een link naar televisie interviews: ga even naar het luik ‘spreken’ op deze site.
In “The World Book of Love” en “The World Book of Hope” verzamelt hij telkens de inzichten van 100 professoren uit 50 landen over de geheime kracht die in ieder van ons schuilt: die van de liefde en de hoop. Daarover geeft hij ook een groot aantal lezingen. Zijn werken zijn een internationaal succes. Het eerste hoofdstuk van HOOP wordt geschreven door Nobelprijswinnaar Kofi Annan. Het laatste door een van de grootste denkers van onze tijd: Martha Nussbaum.
Een verrassend initiatief zijn de “Geluksplekken / HAP SPOTS” overal in de wereld. Welke plek maakt jou gelukkig? Geef je plek door en ga op zoek naar de geluksplekken van anderen. Op elke plek krijg je bovendien een concrete gelukstip die de ervaring versterkt. Ontdek alles op www.hapspots.org Google even “KRO Brandpunt Leo Bormans” en je krijgt hier een kleurrijke nieuwsreportage over te zien. In sommige steden wordt dit project ook breed uitgewerkt door het beleid. Er zijn telkens 25 echte geluksplekken, workshops, rondleidingen en evenementen die bewoners en bezoekers verbinden en versterken rond het thema geluk. Pilootsteden zijn Hasselt (B), Roerdalen (Nl), Eindhoven (Nl), Schagen (NL) en Tilburg (NL)
In 2019 verscheen de update van The World Book of Happiness: Geluk 2.0 De helft van de onderzoeken zijn daarin vervangen door de meest recente.
Sinds 2013 verschijnt elk jaar een van de meest succesvolle kalenders in Vlaanderen en Nederland: ‘Een jaar vol geluk’. Daarin krijg je elke dag een citaat van een bekende mens die op die dag geboren is én een concrete gelukstip die daaraan gekoppeld is.
In mei 2020 verschijnt ‘Felix zoekt Geluk’, inspirerende geluksverhalen voor de allerkleinsten: van 2 tot 5 jaar.
In september 2020 verschijnt zijn eerste roman, die hij samen schreef met Qadir Nadery, een Afghaanse vluchteling die hij leerde kennen dankzij het vluchtelingenkamp in zijn dorp: De Knikkers van Qadir. Vanaf januari 2021 speelt Qadir Nadery ook zijn eigen leven in de gelijknamige theatervoorstelling bij Het Gevolg in een regie van Stefan Perceval.
Leo Bormans geeft lezingen in het Nederlands, Engels en Frans.
Ik heb gisteren met heel veel aandacht geluisterd naar jouw uiteenzetting over de liefde. Ik hing aan je lippen en kon op dit moment niets noteren. Ik was zo geboeid en wilde mezelf helemaal indompelen in wat je te vertellen had en mezelf niet storen door dingen te op te schrijven. Anderen hebben dat wel gedaan. En daar heb ik nu spijt van. Ik heb je boeken uiteraard gelezen maar is er ook een tekst van je uiteenzetting? Daar zou ik heel erg blij mee zijn. (Marleen Verhamme).
Beste Leo,
Vanmorgen hoorde ik het interview met jou op de Nederlandse radiozender Radio 1. Aansprekend en sociaal vernieuwend, zoals je tegen geluk en geluksbeleving aan kijkt. Wat me o.a. aansprak is dat je de betrekkelijke waarde van geld onderstreepte (ik zelf voel me alsmaar gelukkiger naarmate ik me mee los weet te maken van GSM = geld, status en macht; begrip gemunt door Karel Noordzij) en dat je als richtsnoer meegaf, dat we beter meer kunnen doen wat we weten, dan te volstaan met te weten wat te doen. Dank voor je inspirerende woorden en succes met je onderzoek.
Hartelijke groeten, Jan Vermeulen (Ned.)
Geluk voor kinderen is een prachtig boek om filosofische gesprekken met kinderen rond op te bouwen. Bedankt!
Vanmorgen 03-01-2016 voor het eerst kennis gemaakt met dhr. Leo Bormans in het ned. tv programma de Verwondering.
Heb ademloos zitten luisteren, wat ’n inspirerende man. Ga beslist meer van hem lezen!
Gisterenavond heb ik genoten van uw prachtige lezing over geluk. Vanmorgen heb ik hoofdstuk 1 al gelezen en erover verteld op mijn werk. Wauw, wat een verteller bent u! Ben blij dat ik gekomen ben, ben helemaal door u geïnspireerd, hartelijk dank en wie weet tot ziens. (Gaby Eijkemans)