Nomineer je geluksplek
Weldra vinden we in steden en gemeenten echte “Geluksplekken”. Het zijn speciale plaatsen waarop mensen zich gelukkig voelen of waar je iets kan doen of ervaren om je eigen geluksgevoel te verhogen. De stad Hasselt pakte het meteen groots aan en wordt het pilootproject voor Vlaanderen. De respons is overweldigend. Op 100 dagen tijd nomineerden meer dan 300 inwoners 176 verschillende geluksplekken in de stad. Velen gaven zich ook op om ‘Ambassadeur’ en aanspreekpunt te worden voor hun geluksplek. ‘De Ambassade van Geluk’ selecteert nu een twintigtal plekken. Die krijgen een speciaal bord en op elke plek wordt de bezoeker ook uitgenodigd om ‘iets’ te doen dat zijn geluk kan verhogen. Op International Happiness Day 2015 (20 maart) moet in Hasselt alles klaar zijn.
Het pilootproject voor Nederland is de gemeente Roerdalen. Zij hanteren al enige tijd de slogan “Klein geluk in Roerdalen”. Met de Geluksplekken wordt deze visie concreet. Inwoners kunnen nog tot eind november hun geluksplekken nomineren. Rond International Happiness Day (20 maart) worden de plekken effectief zichtbaar en voelbaar.
Andere steden en gemeenten volgen.
Je kan in heel Vlaanderen en Nederland je eigen geluksplek nomineren. Laat je inspireren door het filmpje, de voorbeelden en de 18 gelukspijlers die je nu al vindt op www.hapspots.org En lees hieronder nog méér.
Bijzondere pleintjes, kleine schatten, onverwachte paden, minder bekende eigenschappen van bekende plaatsen, volkscafés, plaatsen van harmonie en ontmoeting, natuurpunten, achterkanten en te ontdekken pareltjes … Iedereen heeft zo wel een persoonlijk plekje dat bijdraagt tot zijn geluk en waar hij soms ook wel iemand mee naartoe neemt om zijn geluk te delen. Hoe gelukkig we ook worden van onze eigen tuin of duiventil, voor die plekken is het project niet bedoeld. Het gaat om minder bekende publieke plaatsen met een breed inspirerend verhaal. Volkstuintjes kunnen bijvoorbeeld wel.
Het gaat om een andere manier van kijken. We zien vaak de schoonheid niet meer van dingen in de eigen buurt. Terwijl ook toeristen zelf meer op zoek zijn naar persoonlijke ervaringen die de platgetreden paden verlaten. Zo worden inwoners even toeristen en toeristen worden even inwoners. Ze leren elkaar met een verwonderende blik kijken naar wat een mens gelukkig maakt. We bouwen hiermee verder op het grootschalig onderzoek dat we samen met de KULeuven voeren naar de impact van kleine geluksinterventies. Daaraan namen 10.000 Vlamingen deel. De resultaten worden over enkele maanden verwacht.
Uit internationaal onderzoek blijkt dan zo’n 40% van ons geluk “maakbaar” is. Dat wordt vooral bepaald door de manier waarop we naar de dingen kijken en door de kleine acties die we ondernemen om onszelf en anderen een beetje gelukkiger te maken. De ambitie van het project is mensen te verbinden en te versterken in hun zoektocht naar geluk. Vlamingen doen het behoorlijk goed als we de internationale gelukscijfers vergelijken. Als we door dergelijke kleine ingrepen ons geluk en dat van wie ons dierbaar is, nog met pakweg 5% kunnen doen toenemen, is het project geslaagd.
Op elke geluksplek word je ook uitgedaagd om iets te doen. Elke plek wordt “een spiegel” en “een venster”. Een spiegel die uitnodigt om tot reflectie te komen, een venster dat aanzet tot actie. Zo kan je op een onbekend binnenhof plots rust vinden. Dan word je ook echt uitgenodigd om een kwartier in stilte te genieten. Een graffitimuur kan je uitnodigen om te ontdekken wat er écht te zien is of om er iets persoonlijks aan toe te voegen. Een kunstwerk of klooster kan een detail tonen van wat geluk inhoudt. De kringloopwinkel of een volkstuintje kan ons tonen wat de relativiteit van geld is en het belang van kleinschaligheid. In een volkscafé ga je op zoek naar gelijkgestemden. Ontmoetingsplaatsen brengen ons naar het geluk dat zit in de kwaliteit van onze relaties, vrijwilligerswerk en aandacht voor elkaar. Historische plaatsen confronteren ons met getuigenissen van moed, passie, bescheidenheid of hoop. Vakmanschap leert ons waardering voor handwerk, duurzame materialen. Met een veerpont zet je een symbolische stap van je huidige situatie naar een gewenste situatie. Enz. enz. Erfgoedorganisaties als “Cultuur voor Alledag” werken met plezier mee aan het initiatief.
Op de website www.hapspots.org krijg je een algemeen kader met toelichting bij de 18 pijlers van geluk (dankbaarheid, waardering, zingeving, aanvaarding, bescheidenheid, relaties, geven, vreugde, vrijheid, gevoelens, passie enz.). Zij kunnen je aanzetten om creatief na te denken over de plekken en de activiteiten die ons gelukkig maken. Je kan je eigen voorstellen in heel Vlaanderen én de wereld melden via deze website. Als je voorstel de selectie doorstaat komt het online. Er staan nu al een dertigtal inspirerende en uitgewerkte voorbeelden op de site. De meeste uit Vlaanderen en Nederland maar er zijn ook al enkele internationale smaakmakers.
De ambitie is om in zoveel mogelijk steden en gemeenten minstens één geluksplek zichtbaar te maken. Sommige steden en gemeenten willen echter ook méér doen en een volledig geluksplan aanbieden. Daarvoor wordt Hasselt het inspirerend voorbeeld.
Meer info: www.hapspots.org
Bekijk het fragment uit het VTM-nieuws: http://www.hbvl.be/limburg/hasselt/hasselt-heeft-eerste-geluksplekje-video.aspx