Goede voornemens
Waarschijnlijk heb jij ook een aantal goede voornemens genomen voor het nieuwe jaar. De kans dat je ze ook werkelijk realiseert is maar 12%. In tijden van rust en evaluatie rond kerst en oudejaarsavond bezinnen we ons even over wat nu echt belangrijk is in ons leven. Vermits het nieuwe jaar nog voor ons open ligt als een onbeschreven sneeuwlandschap, projecteren we daar graag onze goede voornemens op: stoppen met roken, gewicht verliezen, meer tijd maken voor de familie en vrije tijd … Als we even later weer in de waan van de dag zitten, is de kans groot dat we de goede voornemens snel laten ondersneeuwen.
Hoe maak je meer kans op slagen?
– Maak de goede voornemens niet op 1 januari maar op gelijk welke andere dag. Elke dag kan het begin van iets nieuws zijn.
– Formuleer het voornemen kort en duidelijk en meetbaar. Houd het realistisch. Meteen 7 kg afvallen is niet haalbaar. Maar elke dag 100 gram? 70 dagen lang? Dat moet te doen zijn.
– Formuleer het voornemen waar veel anderen bij zijn. Enige sociale controle en druk helpt. Neem het voornemen bij voorkeur in groep aan (gezonder gaan eten met heel het gezin of met enkele collega’s, sporten in een sportclub enz.)
– Houd een dagboek bij. Noteer elke dag heel precies hoe ver je gevorderd bent richting je doel.
– Houd het leuk. Maak er geen dwang of competitie van. Denk aan je gevoel op het moment waarop je je doel bereikt hebt.
– Een doel is wat anders dan een wens. Je moet er iets voor doen!
Een doel is wat anders dan een middel. Een wereldreis maken, een boek schrijven, stoppen met roken… zijn geen doelen maar middelen.
– Je kan om verschillende redenen een wereldreis willen maken. Om de natuur te ontdekken, om het thuisfront jaloers te maken, om vreemde culturen te leren kennen … Wie de natuur in de eigen buurt niet leert kennen en appreciëren zal dat waarschijnlijk ook niet doen in een ver land en om vreemde culturen te leren kennen kan je alvast beginnen om eens met je Marokkaanse buurman te spreken … Allemaal middelen om een doel te bereiken dat groter is dan een detail: een leven met een open geest kunnen leiden bijvoorbeeld.
– Idem voor roken of gewicht verliezen: dat zijn maar stappen in de richting van een groter doel. Een lang, gezond en gelukkig leven leiden bijvoorbeeld. Als je maar één ding aanpast (je gewicht, je rookgedrag …) kom je wel in de richting maar je doel realiseren zal je maar kunnen door een algemene levenshouding aan te passen. Wie stopt met roken maar dan meteen begint te snoepen, is er nog niet …
– Idem voor een boek schrijven. Waarom zou je dat willen doen? Om je emoties te uiten, om je naam in de krant te zien staan, om je persoonlijk verhaal te vertellen, om mensen te ontroeren/inspireren/amuseren … Dat soort dingen kan je op vele manieren. Het zijn allemaal middelen in de richting van een groter doel.
Daarom zet de bucketlist ons op het verkeerde been. Je kan eindeloos dingen blijven aanvinken. Dat zijn geen doelen, maar middelen.
Veel plezier met al je goede voornemens, telkens en elke dag opnieuw.