Het Michelangelo Effect
Beeldhouwers van elkaar. Dat zijn wij. En dat mechanisme heeft een naam: het Michelangelo-effect. Wat kunnen wij daarmee? Volgens de overlevering heeft Michelangelo gezegd dat hij als beeldhouwer alleen maar de buitenste steenlagen hoefde weg te kappen om de ideale vorm die in het marmer al aanwezig was, bloot te leggen. We hebben in ons leven ook zo’n bedreven beeldhouwer nodig om de ideale vorm die in ons aanwezig is, bloot te leggen. Die ideale vorm is ‘het ideale zelf’. Niet ‘wie we zijn’ maar de persoon die we het liefst willen worden. Dat kan de liefde met ons doen. Partners verkeren vaak in de beste positie om zo’n rol als beeldhouwer te vervullen. Zij oefenen immers gedurende een langere tijd behoorlijk wat invloed op elkaar uit.
Maar partners kunnen het beste en het slechtste in elkaar naar boven halen, met blijvende gevolgen. Niet iedereen heeft het talent en de ervaring van Michelangelo. Wij maken fouten. Sommige mensen zien liefde als een beperking van zichzelf, omdat partners toegevingen moeten doen en veranderingen moeten ondergaan. Wetenschappelijk onderzoek leert ons echter dat partners in liefdevolle relaties er wel degelijk in kunnen slagen het beste in elkaar naar boven te halen. Niet het perfecte, wel het best mogelijke. Ze gebruiken de relatie als een stevige basis om persoonlijke groei te ervaren en hun belangrijkste persoonlijke doelen te realiseren. Zo worden wij dankzij elkaar ons best mogelijke zelf. Dan geldt 1+ 1 = 3.
Liefde gaat veel verder dan ‘romantische’ liefde. ‘I love’ is belangrijker dan ‘I love you’. Dergelijke inzichten ontdek je onder andere in het nieuwe boek ‘Van Harte – 100 sleutels voor een liefdevol leven’. Je kunt het inkijken en bestellen via www.theworldbookoflove.com