Hoe vieren we de feesten op een andere manier?
Alternatieve eindejaarsfeesten 2020
Leo Bormans, geluksonderzoeker
Vijf grote en vijf kleine ideeën om er met kerstmis en nieuwjaar op een andere manier iets van te maken. Deze activiteiten kun je met je eigen bubbel doen, zelfs alleen. Veel plezier!
We maken een alternatieve kerstboom : een wolk en een ladder.
- Een trapladder, een laddertje, een trap.
- Bovenaan een grote witte wolk. Schrijf of hang er al jullie dromen in. En droom groot. Durf dromen.
- Op elke trede hang je nu kaartjes met de kleine stappen die ieder kan/gaat ondernemen om die dromen te realiseren.
- Luister goed. Ontmoedig niemand (‘dat zal toch nooit lukken’) Help elkaar. Moedig elkaar aan. Geef ideeën
- Welke stappen zijn alvast realiseerbaar op korte / lange termijn. Wie zou je daarbij kunnen helpen?
- Maak er een foto van en maak de afspraak dat je volgend jaar nog eens samen naar deze hoopvolle kerstboom zult kijken.
- Achtergrond: Kerstmis is een feest van hoop. Op deze manier maken we onze eigen kerstboom van hoop. Durven dromen maakt een mens gelukkig en hoopvol. Op die manier brengen we hoop binnen: grote dromen opdelen in kleine stappen én die stappen concreet maken door er acties aan te koppelen.
Kunnen we de familie niet uitnodigen? Dan halen we toch de hele stamboom in huis!
- Leg een groot blad papier op de grond of hang het aan de muur. Of beter nog: haal een grote tak met vele kleine takken in huis of knutsel zoiets.
- Breng nu zoveel mogelijk de hele familie in beeld. Begin onderaan met de namen van het gezin. Dan komen de namen van de ouders, grootouders, neven, nichten én hun ouders, grootouders enz. Hoe ver geraak je?
- Teken bij elke naam een karakteristiek element (grote neus, fiets, pet …) én iedereen vertelt iets over wat hij van die mens weet. Verhalen verbinden elkaar.
- Zoek eventueel oude foto’s om bij bepaalde personen te hangen.
- Maak een foto van de stamboom en stuur hem door naar alle leden van de stamboom met de boodschap dat je aan hebt gedacht.
- Zeker in nieuw samengestelde gezinnen kan dit voor verrassingen zorgen.
- Als de stamboom klaar is, organiseer je een quiz: wie is de oudste broer van X en wat weet je nog over hem? Enz.
- Iedereen pikt er één familielid uit dat hij al lang niet meer gezien heeft en belt, mailt of schrijft er een brief naar.
- Het kan het begin zijn van een nieuwe activiteit dit jaar: tegen het einde van het jaar zover mogelijk in je stamboom geraken.
- JE KUNT DIT NIET ALLEEN MET FAMILIELEDEN DOEN. HET IS EVEN LEUK OM EEN VRIENDENBOOM TE MAKEN. WIE ZIJN DE VRIENDEN VAN DE VRIENDEN VAN … EN WAT KUNNEN WE OVER HEN VERTELLEN?
- Achtergrond: Mensen die zich verbonden voelen met anderen, zijn sterker, hoopvoller en gelukkiger. Weten waar je vandaan komt, wie je familie is, wat de familiegeschiedenissen zijn, zorgt voor een veilige hechting en een warm nest. Mensen die een stamboomgeschiedenis verzamelen zijn vaak gelukkiger dan anderen.
Haal het hele jaar in huis: de kerstslinger van ervaringen
- Neem 365 bladen papier (halve A4’s), eventueel in verschillende kleuren. Iedereen schrijft en/of tekent op een blad een leuk moment uit het voorbije jaar. Vul zoveel mogelijk bladen. Dat kunnen hele kleine dingen zijn. De ene herinnering kan de andere oproepen. Het kunnen ook grappige zinnetjes zijn die je van het voorbije jaar hebt onthouden, liedjes, films, nieuwsfeiten, familiegebeurtenissen, uitstapjes, anekdotes …. Alles wat goed was voor een glimlach. Daag elkaar uit om aan de 365 leuke dingen te komen. Vind je 365 te veel? Ga dan tenminste voor 52: voor elke week van het jaar iets.
- Span een touw door de hele kamer of het hele huis. Om beurt vertelt iemand wat op zijn blad staat en hangt hij de ervaring met een wasknijper aan het touw. Maak er een creatieve tentoonstelling van.
- Een goed idee voor het nieuwe jaar: laat de slinger hangen en hang er elke dag van het nieuwe jaar een nieuw blaadje aan waarop iedereen tenminste één positieve ervaring van die dag noteert.
- Achtergrond: De grootste versiering van ons leven zijn de leuke, aangename herinneringen. Uiteraard zijn er ook vervelende dingen gebeurd. Maar er is ook altijd wel iets positiefs te vinden. Wie zich daar even samen op focust, sluit het jaar niet in mineur maar in majeur af. Onder het motto: Ondanks alles en juist daarom! Op deze manier wordt de slinger ook een oefening in verwondering en dankbaarheid. Dankbaar voor wat er wél is, in plaats van te klagen over wat er niet is.
Niet op bezoek kunnen gaan? We gaan op bezoek bij elkaar en schrijven een nieuwjaarsbrief.
- Iedereen creëert een eigen ‘plek’ in huis. Maak een tent onder de tafel. Bouw van kartonnen dozen een eigen huisje. Draai de zetel om en maak je eigen wigwam. Gebruik je fantasie: maak een eigen huisnummer, een bel, een brievenbus, verlichting … Eventueel kan iedereen ook zijn eigen kamer herschikken en er een wat feestelijke ruimte van maken tegen dat de anderen op bezoek komen.
- Schrijf (met de hand) een brief aan alle aanwezigen. Maak er een echte nieuwjaarsbrief van. Ga dan van deur tot deur bij elkaar op bezoek. Bel aan. Lees de nieuwjaarsbrief voor. Geef elkaar een klein pakje, drankje …
- Achtergrond: een nieuwjaarsbrief voorlezen is echt een positieve interventie die ons gelukkig maakt. Zeg tegen elkaar expliciet wat je in de ander waardeert. Lees het voor. Laat het de anderen horen. Er is nogal wat onderzoek dat aantoont dat zo’n expliciete ‘dankbaarheidsoefening’ een grote impact heeft op het geluk van alle betrokkenen.
Ga rond het haardvuur van verhalen zitten.
- Heb je een open haard? Prima. Zoek anders een ander lichtpunt, een kaars of iets dat voor gezelligheid kan zorgen. Ga er rond zitten.
- Neem een verhalenstok. Die wordt als een estafette doorgegeven. Alleen wie de stok vast heeft mag spreken.
- Om beurt vertelt iedereen een verhaal, een anekdote, een kwajongensstreek, iets dat anderen misschien nog niet weten en kan boeien.
- Als je klaar bent, geef je de verhalenstok verder aan wie naast je zit. Die moet eerst in het kort en in zijn eigen woorden vertellen wat de vorige verteld heeft. Hij begint met deze woorden: ‘Heb ik goed gehoord dat ….’
- Respecteer de volgende regels. Iedereen luistert aandachtig en kijkt naar de verteller. Niemand voegt iets toe of begint over zichzelf. We laten het verhaal bij de ander en oordelen niet. Maak geen zinnen af. Neem de tijd. Ook voor humor, verdriet en stilte.
- Geef de stok door tot er niemand nog een verhaal heeft. Wie niet meteen een verhaal heeft mag ook een beurt overslaan.
- Achtergrond. Elke mens is een verhaal en een bundeling van verhalen. Door aandachtig naar de verhalen van elkaar te luisteren kunnen we elkaar echt ontmoeten en verbinden. Dat maakt ons gelukkig. Geluk zit niet in dingen maar in mensen.
Losse activiteiten
- Maak het stil. Kerstmis is ook een feest van stilte. Maak het eens een volledig kwartier (half uur? Uur?) helemaal stil in huis. Iedereen kan iets doen maar in volledige stilte. Mag aanvankelijk vreemd lijken. Maar uiteindelijk komen we zo dichter bij onszelf, bij de essentie en bij de ander.
- Maak samen muziek. Zing samen. Muziek is de grammatica van de hoop. Gewoon samen zingen brengt verbindende en positieve energie in huis.
- Maak je eigen televisieavond. Kijk niet zomaar tv. Iedereen zoekt op het internet een of meer leuke of betekenisvolle filmpjes. We spelen het programma ‘Zomergasten’. Iedereen mag aan de ander enkele fragmenten tonen die hij interessant, leerrijk, emotioneel of grappig vindt. Zo maken we onze eigen televisieavond. Dat kan bijvoorbeeld ook door een familiale talkshow te maken die je al dan niet opneemt en doorstuurt: ieder gezinslid wordt geïnterviewd en mag drie dingen meebrengen die iets voor hem betekenen (een voorwerp, een tekst, een liedje …).
- Creëer je eigen familiemuseum. Iedereen brengt tien ‘dingen’ aan die voor hem belangrijk zijn of betekenis hebben. Maak een plaats in het huis vrij voor ‘DE WONDERKAMER VAN DE FAMILIE XX’. Organiseer een rondleiding met ieder om beurt als gids door het eigen museum.
- In elk geval: dress up, zoals je zou doen als er feestelijk bezoek kwam. Mààk er een feest van. Focus niet op wat er niet is (ja, dat weten we!) maar op wat er wél is. Zo heb je volgend jaar iets om écht met plezier en warmte aan terug te denken.
Een extra tip: voer een goed gesprek met elkaar. Daarvoor kan je DE KOPPEN VAN GELUK in huis halen: twee stevige mokken én een set met vijftig inspiratiekaarten voor een goed gesprek.
Wat een leuke suggesties zitten hier tussen. Ik zou ze bijna allemaal willen oppikken. Dit is iets om bij te houden. Je kan zelfs aan de 365 dagen ketting beginnen op 1 januari en er oo 31 dec 2021 op terugblikken. Toppie