Meer geluk op het werk
De cijfers zijn bekend: 1 op 3 (Vlaanderen) en 1 op 4 (Nederland) voelt zich niet goed in zijn job. Maar wat kunnen we eraan doen? Mensen missen vooral samenwerking en (positieve) feedback op hun werk. Door de methodiek van eigenaarschap, positief roddelen en persoonlijk engagement maakt de nieuwe aanpak van het spel TEAM GELUK van 1 + 1 inderdaad 3. Gelukkige werknemers worden gestimuleerd in autonoom handelen, ontwikkelen van hun competentie en samenwerking met anderen. Een positieve feedbackcultuur vormt de basis. Dankzij dit nieuwe, eenvoudige spel worden alle teamleden aangemoedigd om mee vorm te geven aan een bedrijfscultuur die geluk en levenskwaliteit versterkt.
“Een gelukkig team geeft een goed gevoel, geeft de kans je op jouw manier te engageren en geeft mee richting en zin aan je leven.”
Bekijk de filmpjes met getuigenissen op www.lannoo.be/nl/team-geluk
* Het grootschalig onderzoek van de Antwerp Management School (2016 – o.l.v. Ans De Vos) bevroeg 48.000 Vlaamse werknemers. De focus ligt op vier pijlers: je talenten ten volle kunnen benutten, je job graag doen, jezelf kunnen zijn en ervaren dat je werkgever je autonomie en ondersteuning biedt. Slechts 5% van de Vlaamse werknemers ervaart zinvolheid over alle vier pijlers. De grote meerderheid (bijna 70%) excelleert op geen enkele van de vier pijlers. Over het algemeen vindt 1 op 3 werknemers zijn job niet zinvol.
Werknemers vragen meer positieve feedback.
De onderzoekers stellen dat wie goed scoort op alle vier pijlers, aangeeft dat hij denkt zijn werk wel vol te houden tot aan zijn pensioen. Wie zijn werk minder zinvol vindt heeft vaker last van ziekteverzuim. Het grootste probleem is volgens het onderzoek het gebrek aan zelfstandigheid en feedback bij veel bedrijven. Vooral op dat laatste scoren bedrijven erg laag. De onderzoekers pleiten voor een echte feedbackcultuur.
– Fontys Hogeschool, Erasmus Universiteit en Het Happiness Bureau deden recent onderzoek naar geluk op het werk in Nederland. De gemiddelde Nederlander geeft zichzelf voor werkgeluk 7.1 op 10. Maar daar zitten nogal wat verschillen tussen. Het management scoort bijvoorbeeld beter dan de medewerkers. Bij de medewerkers geeft 14% zichzelf een 9, 31% een 8, 28% een 7. In totaal geeft meer dan 1 op 4 (27%) zichzelf een 6 of minder.
– Uit onderzoek van Schouten & Nelissen bij meer dan 1000 Nederlanders bleek eerder al dat ruim de helft van de Nederlandse medewerkers liever een andere baan zouden uitoefenen dan zijn huidige baan. Werkgeluk kwam daarbij als een belangrijke factor naar voren.
– Lang niet altijd het salaris is bepalend voor werkgeluk. Dat bleek ook al uit het onderzoek van Mercer in december 2017. Werknemers bleken daarin bijzonder gevoelig te zijn voor (het gebrek aan) positieve feedback. Algemeen luidt het advies dat bedrijven en organisaties best proactiever en gerichter investeren in de mentale gezondheid en het werkgeluk van hun medewerkers. Daardoor moeten ze achteraf minder investeren in verzuim, kwaliteitsverlies, ziekte en de gevolgen van job-hopping.