Qasim bij jou?
Leo Bormans ontmoet in zijn dorp de vluchteling Qasim. Drie maanden onderweg met zijn vrouw en twee kindjes. In de voorbije zes maanden schreven zij samen het ontwapenend verhaal op. Nu is Qasim klaar om dat in het Nederlands te komen vertellen. In scholen, organisaties, bibliotheken, culturele centra… Het kost niets. Qasim komt op met de rugzak van zijn vlucht. Hij vertelt wat er in zit. Zijn schoenen spreken niet, ze hoesten.
QASIM
Een mens op de vlucht
‘Hoe ga je de kinderen onderweg stil houden?’ vragen de mensensmokkelaars. Kinderen kunnen niet altijd zwijgen in donkere bossen en onderaardse schuilplaatsen, bij grensposten en op sluipwegen. ‘We nemen hen niet mee’, zeggen de smokkelaars.
Voor Papa Qasim (35) zit er nochtans niets anders op. Hij moet weg. Zijn huis is verbrand. Zijn vader is vermoord. Hij en zijn kinderen zijn het volgende slachtoffer. Samen met zijn vrouw bedenken ze een verhaal om hun dochtertjes Medina (2) en Elina (4) te begeesteren voor de lange tocht: ‘Arusi’. Drie maanden zijn ze onderweg. Over de bergen en over de zee. Zo belanden ze in België. Nog nooit van gehoord. Voor het eerst in hun leven voelen zij zich veilig. Vanaf nu is voor hen alles en elke dag ‘voor de eerste keer’: een school, een zwembad, een bibliotheek, de rechten van de mens, Sinterklaas en de paashaas.
Ze wonen aanvankelijk in het vluchtelingenkamp van Leopoldsburg. Daar ontmoeten ze toevallig schrijver Leo Bormans (auteur van o.a. The World Book of Happiness). Hij schrijft dag aan dag het aangrijpend verhaal van Qasim op. Op zes maanden tijd heeft Qasim genoeg Nederlands geleerd om het aan iedereen te vertellen. Met pijn in het hart en humor in het hoofd. Ondertussen wonen ze in een ander vluchtelingenkamp, in Lanaken (B). Ze kregen een uitwijzingsbevel en moesten binnen de veertien dagen het land verlaten. Daartegen hebben zij beroep aangetekend. De rechter moet nu beslissen over leven of dood.
Qasim komt binnen met de rugzak die hij uit zijn land meebracht. Wat zit er precies in? Zijn schoenen spreken niet, ze hoesten. Zijn enige speelgoed: drie knikkers. Welk verhaal vertelde hij aan zijn kinderen? En hoe kijkt hij naar de wereld? Qasim vertelt het op een ontwapenende manier voor groot en klein. Wij zijn allemaal mensen. En iedereen is op de vlucht. Waar een wil is, is een weg.
Hij spreekt in scholen, culturele centra, bibliotheken, bedrijven, organisaties … Voor groot en klein, voor jong en oud. Altijd even ontwapenend. Wie vragen wil stellen, kan dat. De voorstelling kan kort of lang. Er is niets nodig. en het kost niets. De enige voorwaarde: ervoor zorgen dat Qasim ter plaatse geraakt en weer terug naar waar hij op dat moment verblijft. Op dit ogenblik is dat het opvangcentrum van Lanaken in Belgisch-Limburg.
Wie een voorstelling wil organiseren kan contact opnemen met leo.bormans@skynet.be
Reacties:
Wat Qasim vertelt en hoe hij het vertelt … dat is zo beklijvend…dit is enkel aan te bevelen voor iedereen ! (Marleen Auman)
Zowel de leerkrachten als de leerlingen (van het vierde en zesde leerjaar basisonderwijs) hebben het bezoek van Qasim als heel verrijkend ervaren. Leerrijk om ons wereldbeeld te vervolledigen met de stukjes waarvan we wel weten dat ze bestaan, maar waar we ons niet elk moment bewust van zijn. De kinderen hebben echt heel stil en alert geluisterd. We hadden een fototoestel klaar liggen maar we zijn helemaal vergeten om foto’s te maken omdat we zo in zijn verhaal meegezogen werden (Nele Weckhuyzen, Wezemaal)