We geven veel meer
Ik mag vandaag in De Zondag even toelichten waarom we massaal meer gaan schenken zijn aan goede doelen. Corona en de oorlog hebben ons bewuster gemaakt van wat echt belangrijk is in het leven. Het geluksonderzoek geeft die richting al langer aan. Meer dan een miljoen Belgen schonken vorig jaar gemiddeld 327 euro. Vijf jaar geleden was dat een pak minder. Als we geconfronteerd worden met dreiging en onzekerheid, zoeken we richting in ons leven en komen we uit bij het derde niveau van geluk: na ‘the pleasant life’ en ‘the engaged life’ is dat ‘the meaningful life’. We zien in dat het niet alleen gaat over ‘plezier en genieten’ maar ook om ‘dingen doen, engagement tonen’ en dan nog liefst in een domein dat ‘betekenisvol’ is, niet alleen voor onszelf maar vooral ook voor anderen. ‘Happiness is feeling good while doing good.’
Het zijn trouwens niet alleen mensen met veel geld die schenken. Je zou ervan schrikken hoeveel mensen die zelf bijna niets hebben, toch iets geven aan anderen. Recent onderzoek bij heel jonge kinderen toont dat al aan: ook in hun hersenen merken we dat ze gelukkiger worden van iets te geven dan van te krijgen, hoe klein ook. En het mag zelfs enige moeite kosten.
Bovendien is het belangrijkste dat we kunnen ‘geven’ niet eens iets materieel maar bijvoorbeeld een schouderklop, hulp, tijd en aandacht. Zo zien we dat ook op vele vlakken het vrijwilligerswerk is toegenomen. Voor het eerst zijn er bijvoorbeeld in Vlaanderen meer dan 50.000 jongeren leider in een jeugdvereniging. Zij verkiezen het speelplein boven een klus bij Mc Donalds.
Morgen (5 december) is het trouwens de Internationale Dag van de Vrijwilliger, uitgeroepen door de Verenigde Naties. Tijd om die vrijwilligers in jouw omgeving even een extra schouderklop te geven en/of zelf vrijwilliger te worden. Wedden dat ook jij daar gelukkiger van wordt?