Zo besmettelijk is hoop en geluk
De beste manier om een optimist te worden, is je te omringen met optimisten. Positief en hoopvol gedrag blijkt immers net als een virus bijzonder besmettelijk te zijn. Dat blijkt o.a. uit onderzoek aan de universiteit van Harvard. Zij vergeleken de foto’s op het facebookprofiel van 1700 mensen. Daaruit blijkt een drievoudige besmetting. Maar in hun onderzoek deden ze nog andere belangrijke ontdekkingen over het viraal effect van onze sociale cirkel. En dat hebben we zelf voor een deeltje in de hand.
Nicholas Christakis (Harvard University) en James Fowler (University of California) onderzochten over een periode van twintig jaar de sociale netwerken van zo’n vijfduizend mensen, niet op het internet maar in het echte leven. Die mensen hebben gemiddeld een elftal directe relaties (familie, vrienden, buren, collega’s). Bij elk van die relaties gingen de onderzoekers na welke relaties die op hun beurt hadden en hoe gelukkig die zich voelden. Wat kunnen we daaruit leren?
‘Ons geluk wordt bepaald door een complex van vrijwillige en onvrijwillige factoren in onze genen, onze gezondheid en onze bezittingen. Maar minstens even belangrijk is het geluk van anderen om ons heen’, concluderen zij. ‘Wij worden door hen emotioneel besmet en wij geven die besmetting in positieve of in negatieve zin door. Als iemand naar je lacht, lach je instinctief terug. Als we samenkomen met een depressieve mens, is de kans groot dat we dat zelf ook worden. Geluk is niet alleen een persoonlijke ervaring maar ook een eigenschap van groepen. Emoties zijn een collectief fenomeen. Als je lacht, lacht de wereld met jou mee.’
Uit hun onderzoek blijkt dat elke vriend in jouw omgeving die zich gelukkig voelt, de kans dat je zelf ook gelukkig bent met 9% verhoogt. Een aanzienlijke loonsverhoging heeft daarentegen maar 2% effect op dat geluk. Positieve, hoopvolle en gelukkige vrienden zijn dus meer dan vier keer zo belangrijk dan geld.
De onderzoekers zagen hun resultaten bevestigd in bijkomend onderzoek bij 1700 gebruikers van Facebook. Daar zien ze dat de besmetting drievoudig is. Ze stelden vast dat die mensen die op hun eigen profielfoto lachen veel meer mensen in hun netwerk tellen en dat de meerderheid daarvan ook zelf lacht op hun foto. Ze komen ook aanzienlijk vaker voor op foto’s waarop twéé mensen staan: zij zelf met een vriend. Het omgekeerde is ook waar: wie sip kijkt, heeft minder vrienden op Facebook. De meesten daarvan kijken ook sip en posten meer selfies waar ze alléén op staan. De meeste mensen komen gemiddeld aan een zestal goede vrienden in hun leven. Maar wie lacht heeft er meer. En die lachen op hun beurt steeds vaker en zijn minder individualistisch.
Vergelijkbare vaststellingen vinden we herhaaldelijk terug in ander onderzoek: positief gedrag is besmettelijk. Negatief gedrag ook. Je optimisme en geluk hangen nauw samen met het optimisme en geluk van de mensen waarmee je omgaat, van je vrienden, van hun vrienden en van de vrienden van hun vrienden. Ons geluk wordt mede bepaald door mensen die we amper kennen en die buiten onze eigen sociale horizon vallen, zelfs tot drie stappen ver. De invloed van een jouw onbekende negatieve of positieve collega van een vriend van jouw partner is aanzienlijk groot. Het systeem werkt net als virale besmettingen.
De rol die jij zelf speelt bij deze hele besmetting heb je voor een groot stuk zelf in de hand. Optimisten bevinden zich veel vaker in het midden van hun sociale netwerken en hebben vaker gelukkige en positieve mensen in hun directe omgeving.
Dit onderzoek staat in het boek ‘Word Optimist’ van Leo Bormans. Daarin vind je de negen concrete toetsstenen voor een positief leven, met of zonder Corona. Meer op www.leobormans.be